top of page
Acupunctuur

"Lichaam is geest"

Behandelingen waar acupunctuur goed mee samengaat of een belangrijke aanvulling op kan zijn:

 

Acupunctuur

 

Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeskunde die al meer dan 3000 jaar bestaat. Acupunctuur is een natuurgeneeskunde die is gebaseerd op een holistische benadering van de mens. Hiermee wordt bedoeld dat de mens als een onlosmakelijk deel van zijn omgeving wordt gezien. Het betekent ook dat lichaam en geest als één geheel worden beschouwd. Organen hebben volgens de natuurgeneeskunde naast een lichamelijke functie ook een emotionele, een energetische en een spirituele functie. ​

 

Fysieke én mentale aanpak

Acupunctuur is geschikt voor alle kwalen. Zowel fysieke als mentaal emotionele kwalen worden behandeld, want de Chinese geneeskunde maakt geen onderscheid tussen lichaam en geest. Een acupuncturist behandelt dus uw

lichamelijke klacht en kijkt ook naar de emotionele achtergrond ervan. Meestal zijn er meerdere organen betrokken en gaat het erom dat alle organen weer goed met elkaar samenwerken en communiceren. Voor ernstig en ongeneeslijk zieken verbetert acupunctuur de kwaliteit van leven.

 

Naalden

Acupunctuur staat bekend als ‘prikken met naalden’. Tijdens een behandeling steekt de acupuncturist naalden van chirurgisch staal op zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam om de stroom levensenergie, de Qi, te beïnvloeden. Het inbrengen van zeer dunne naalden is vrijwel pijnloos. De pijn die u eventueel ervaart, is afhankelijk van de levensenergie die aanwezig is in het acupunctuurpunt. Zodra de naalden zijn gezet, werkt een behandeling rustgevend en is weldadig.

 

Qi

Levensenergie of Qi circuleert door het meridiaanstelsel: energiebanen die vertakkingen hebben naar alle organen en lichaamsfuncties. Met naalden is via acupunctuurpunten de stroom van de levensenergie te beïnvloeden. Andere manieren waarop Frederike Otger dit realiseert zijn bijvoorbeeld drukpuntmassage, infraroodwarmte en magneetjes.

 

Intake

Het eerste consult, de intake, is het ijkpunt om een diagnose te stellen. Frederike gaat samen met u op zoek naar de oorzaak van uw lichamelijke kwalen. Omdat acupunctuur een systeemgeneeskunde is, zijn de vragen van Frederike opgebouwd volgens een logisch herleidbaar systeem, opdat de ontwikkeling van de ziekte begrijpelijk wordt.

Tong, pols en iris zijn belangrijke ‘meetinstrumenten’. Zij geven Frederike een indicatie over de gesteldheid van uw levensenergie en uw aanleg. Op basis van alle gegevens die u hebt besproken, geeft Frederike haar natuurgeneeskundige diagnose en stelt zij een behandelplan op.

 

Behandelplan

Als acupuncturist zoekt Frederike inzicht in de samenhang van de conditie en de constitutie van haar cliënten. U staat centraal, niet de ziekte of het syndroom. Frederike benadert gezondheid op individuele basis. Dit resulteert in een behandelplan op maat, waarbij geen enkele behandeling hetzelfde is. De eerste keren behandelt Frederike u bij voorkeur met regelmaat, dit is afhankelijk van de klacht.

 

Tijdens de behandeling

Als de naald op het juiste punt is aangebracht en precies op de juiste diepte zit, dan wordt de Qi geraakt. Op het moment dat de naalden op de juiste plek zitten, kunt u een zwaar gevoel waarnemen of tintelingen voelen. Het kan ook gebeuren dat u stroming ervaart. De naalden blijven over het algemeen zo'n 20-30 minuten in uw lichaam zitten; de meeste cliënten liggen dan heel ontspannen op de behandeltafel.  

 

Na een behandeling

Veel mensen voelen zich na een acupunctuurbehandeling heerlijk loom, soms moe of juist helder. Dit is een normale reactie op de levensenergie die tijdens een acupunctuurbehandeling is gestimuleerd. Uw lichaam heeft na een behandeling enige tijd nodig om te resetten.  

 

Duur en frequentie van de behandeling

De duur en de frequentie van de behandeling zijn afhankelijk van uw klacht en de levensenergie die in u aanwezig is. Bij een ouder iemand met chronische klachten is er langere tijd nodig om de levensenergie te stimuleren en in beweging te zetten dan bij een jonger persoon die krachtiger levensenergie heeft. Als u acute klachten hebt, bijvoorbeeld griep of blaasontsteking, dan adviseert Frederike tijdelijk vaker te komen.

 

Baby’s en jonge kinderen

Baby’s en jonge kinderen hebben een jonge levensenergie of, volgens de Chinese geneeskunde, een jonge Yang en een vermogen tot snel herstel. Hun systeem is lerend en flexibel; het reageert sterk op de omgeving. Een kind kan snel koorts ontwikkelen maar herstelt zich ook weer snel. Bij baby’s en kinderen raakt Frederike alleen heel kort de levensenergie aan via acupunctuurpunten (via kindernaald of acupressuur), dit is al voldoende. De naalden blijven dus niet in het lichaam zitten.

Download hier de folder van de beroepsvereniging NWP over Acupunctuur.

 

World Health Organisation (WHO) adviseert acupunctuur

bottom of page