top of page
PAS06112.jpg

'We zijn onze eigen arts: 

we beschikken over alle informatie die we nodig hebben om gezond te blijven én onszelf te genezen.'

Met dank en aan Pontus Jansson;

meester in het vinden van de juiste balans.

Frederike Otger
 

Frederike Otger heeft meer dan 14 jaar ervaring als natuurgeneeskundig therapeut. Sinds 2009 heeft zij haar eigen praktijk. 

Filosofische waarom-vragen

De basis voor haar werk als acupuncturist ligt volgens Frederike al in haar kinderjaren. “Als kind stelde ik mijzelf filosofische vragen en zocht naar antwoorden. Waarom zijn de dingen zoals ze zijn?” Het werd haar levensinstelling. “Ik heb altijd de overtuiging gehad dat alles met alles verband heeft. Dat kan immers niet anders, want alles past logisch in elkaar, net als in de natuur. Voor mij is het een sport om verbanden te ontdekken en samenhang te zoeken en alle fenomenen in en om mij heen daarbij te betrekken. Het leven zit zo mooi in elkaar”.

 

Geneeskrachtige planten

Frederike studeerde aan de kunstacademie en werkte als grafisch vormgever voor een bedrijf dat natuurlijke geneesmiddelen en verzorgingsproducten maakt. Omdat er weinig pr-materiaal beschikbaar was, maakte zij foto’s van planten waarvan de geneeskrachtige werking beschreven werd in een nieuwsbrief voor artsen die zij vormgaf. Hierdoor verdiepte haar liefde voor geneeskunde en ontstond de wens om te leren hoe je planten kunt inzetten om genezing te bevorderen.

 

Academie voor Natuurgeneeskunde

Na een periode van crisis, inzicht en bezinning groeide de behoefte om met mensen te gaan werken. De open dag van de Academie voor Natuurgeneeskunde Hilversum in 2002 gaf Frederike het gevoel van thuiskomen. Vooral de Chinese geneeskunde raakte haar, ze voelt zich er nog steeds het beste in thuis. Met plezier studeerde Frederike in deeltijd 6 jaar aan de academie en werkte tegelijkertijd als sociotherapeut in de kinderpsychiatrie; dit kwam op haar pad. Het leidde tot 8 jaar ervaring in gedragsproblematieken van kinderen tussen 6 en 12 jaar.

 

Bron aan informatie

Groei en ontwikkeling zijn belangrijk voor Frederike. “Ik vind het boeiend dat ieder mens daarin zijn eigen weg heeft te gaan. De natuurgeneeskunde geeft mij de mogelijkheid om de bron aan informatie die besloten ligt in ieder mens te begrijpen door zo puur en zuiver mogelijk waar te nemen wat zich voordoet, zowel fysiek als mentaal. De tong-, pols- en irisdiagnose geven mij de informatie om te differentiëren en tot een natuurgeneeskundige diagnose te komen. Het persoonlijke verhaal van mijn cliënten staat centraal, dat is uiteraard de bron.”

 

Leren van elk lijf

Ieder mens is uniek en daarom legt Frederike bij elke klacht net weer andere accenten. “Ik vind het geweldig mijn cliënten te leren wat hun lijf vertelt en hoe zij zelf kunnen leren te leven volgens hun eigen natuurlijke wijze. Ik werk dus niet alleen symptomatisch, ik streef er ook naar om er samen achter te komen wat de onderliggende oorzaak is van hun klachten. Ik voel mij dankbaar dat ik door mijn cliënten betrokken word bij een deel van de ontwikkelingsweg die zij gaan en waar ik met mijn kennis en inzicht aan mag bijdragen.”

 

Kennisoverdracht

Zelfinzicht en bewustwording zijn voor Frederike een belangrijk doel, bij haar cliënten en ook bij haarzelf. “Het blijft voor mij de uitdaging om het grotere geheel en de verbanden te blijven zien. Dat is ook mijn kracht. Ik werk graag op individueel niveau.

 

Naast de praktijk is zij werkzaam als docent bij Total Health en verzorgt daar samen met haar collega's de studierichting ChinHerbs, waarin Westerse kruiden bekeken worden vanuit de Chinese geneeskunde. Deze kruidenopleiding combineert het beste van twee werelden. Wat is er mooier dan Westerse geneeskrachtige planten, groeiend in jouw omgeving, in te zetten volgens eeuwenoude Chinees geneeskundige principes. 

Frederike is lid van de beroepsvereniging voor natuurgeneeskundig werkende professionals (NWP), neemt deel aan intervisiegroepen en volgt regelmatig bijscholingen. Frederikes lidmaatschap van de NWP maakt – gedeeltelijke - vergoeding door zorgverzekeraars mogelijk.

bottom of page